torstai 14. kesäkuuta 2012

Silmäluomen kiertymä koiralla

Silmäluomen kiertymä on yleinen vaiva englanninbulldogeilla isojen ruttujen vuoksi. Helmillä oli vuosi sitten silmäluomen kiertymän leikkaus. Ennen leikkausta silmää yritettiin hoitaa silmätulehduslääkkeillä, mutta alaluomen kirurginen korjaaminen oli lopulta ainut parantava hoito. Vasemman silmän alaluomi oli liian iso, jolloin se kiertyi silmän sisäkulmasta hieman sisäänpäin ärsyttäen silmän pintaa. Silmän sarveiskalvoa hankaava sisäänpäin kiertynyt luomi voi pahimmassa tapauksessa pitkään hoitamattomana aiheuttaa sokeutumista. Jälkikäteen ajatellen oli onni, että veimme Helmin leikkaukseen. Silmä voi nyt todella hyvin.

Oireet alkoivat siitä, että vasen silmä vuoti jatkuvasti. Sen lisäksi Helmi alkoi siristellä silmää usein ja jopa hieromaan sitä tassullaan. Silmä näytti kuin nyrkillä lyödyltä.

Helmin silmä ennen silmäluomen kiertymän leikkausta.

Ennen leikkausta Helmillä oli noin kahden viikon kuuri Fucithalmic silmätippoja ja Kefavet antibioottitabletteja. Kun tulehdus oli saatu pois, voitiin silmä leikata. Ennen leikkausta piti olla 10 tuntia syömättä, mutta juoda sai normaalisti. Vasemman silmän alaluomesta poistettiin palanen ihoa, jolloin luomi ei enää päässyt kiertymään ja hankaamaan silmän pintaa.

Silmäleikkauksen jälkeen Helmillä oli kauluri, jolla estettiin koiraa raapimasta ja hankaamasta leikattua silmää. Kotiin tullessaan Helmi oli uninen ja eläinlääkäri suositteli asettamaan koiran peitteen alle, lattian tasoon, lämpimään ja vedottomaan paikkaan, koska koiran ruuminlämpö laskee rauhoituksen seurauksena. Fucithalmic silmätippoja jatkettiin vielä 10 päivän ajan leikkauksen jälkeen. Lisäksi Helmi sai Synulox penisilliini tabletteja 10 päivän ajaksi. Kontrollikäynti oli 9 päivän kuluttua leikkauksesta. Silmä oli lähtenyt hyvin parantumaan ilman ongelmia. Ainut ikävä asia oli se, että alaluomessa olleet tikit eivät sulaneet tarpeeksi nopeasti itsestään, jolloin iho alkoi jo ärtyä ja punoittaa tikkien vuoksi. Lopulta tikit piti varovasti nyppiä saksia ja pinsettejä apuna käyttäen itse. Helmi otti asian onneksi rennosti ja antoi kiltisti irroitella tikit silmäluomestaan.



Helmin silmä (vas.) pari päivää ennen leikkausta, (kesk.) viikko leikkauksen jälkeen,
(oik.) vuosi leikkauksen jälkeen

Helmin silmä ei ole vaivannut Helmiä enää ollenkaan. On kuitenkin mahdollista, että ajan myötä iho venyy uudestaan ja vaatii uusinta leikkausta. Nyt silmä voi kuitenkin todella hyvin.

Helmillä on aikaisemmin tehty samaan silmään myös kirsikkasilmän leikkaus (Kirsikkasilmä vaivaa, Kirsikkasilmän leikkaus). Voi raasua, kyllä on ollut kovan onnen silmä. Mutta onneksi se on nyt kunnossa. KOP KOP KOP... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti