keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Oksennustauti koiralla



Oireet
Helmi alkoi oksentamaan aamulla seitsemältä. Aamuruoka ei pysynyt sisässä, eikä tietenkään antibioottilääke, joka annettiin ruoan yhteydessä. Päivän aikana Helmi oksensi useita kertoja. Ruoka olisi kyllä maistunut, mutta se ei pysynyt sisällä. Välillä saattoi olla parikin tuntia ilman oksennusta ja ajattelimme, että nyt se vihdoin loppu. Sitten hetken päästä alkoikin taas kauhea oksennuskohtaus. Lopulta illalla soitettiin eläinlääkäriin, kun vesikään ei pysynyt sisässä ja oksennus oli pelkkää vaahtomaista kuolaa.

Paavo-bulldoggiystävällä oli ollut samanlainen vatsatauti noin viikkoa aikaisemmin. Epäilimme, että Paavo olisi alunperin saanut vatsataudin pentunäyttelystä. Paavolla alkoi oksentaminen viikko näyttelyn jälkeen. Ja nyt Helmillä alkoi oksentaminen viikko Paavon jälkeen. Jos kyseessä on sama tauti, sen itämisaika on siis viikon.

Eläinlääkäriin
Eläinlääkäri oli onneksi auki illalla kahdeksaan asti. Soitimme noin seitsemän aikaan eli eläinlääkäri olisi vielä auki vajaan tunnin ajan. Sieltä kehotettiin tulemaan käymään samantien. Lähdimmekin viemään Helmiä eläinlääkäriin, jonne oli kotoa noin 15 minuutin matka. Otimme autoon pyyhkeen ja talouspaperia, jos matkalla tulee oksennus. Heti autossa tulikin kerran oksennus, mutta onneksi ei sen enempää.

Ensimmäisenä mittasimme Helmin painon, joka oli 21,5 kg. Viime kerralla, kun kävimme eläinlääkärissä, Helmi painoi 22,7 kg. Kyllä oli heikkoon kuntoon Helmi päässyt.

Hetken odottelun jälkeen pääsimme vastaanotolle, jossa Helmiltä mitattiin kuume takapuolesta ja kuunneltiin myös sydäntä. Lämpöä oli hieman yli 38 astetta, joka on ihan normaali koiran ruumiinlämpö. Koiran normaali ruumiinlämpö on hieman enemmän kuin ihmisellä. Eläinlääkäri teki Helmille perustutkimuksen ja totesi, että limakalvot olivat normaalin väriset, mutta kuivat. Vatsa oli pehmeä ja aristamaton. Eläinlääkäri kyseli tarkkaan, onko Helmi voinut syödä jotain, mikä voisi tukkia suoliston tai onko Helmillä ollut muita oireita. Esimerkiksi kohtutulehdus voi aiheuttaa oksenteluoireita. Mitään muita erityisiä vaivoja Helmillä ei ole ollut. Sen kuitenkin mainitsimme, että Helmin eliminaatiodiettiin kuuluva luinen jauheliha ei luiden osalta imeydy kunnolla ja Helmi on muinakin päivinä pari kertaa oksentanut luumurskaa ja myös ulosteessa on ollut mukana luumurskaa. Eläinlääkäri myös totesi, että suolessa tuntui tunnustelemalla olevan runsaasti ulostetta, jonka seassa on luumurskaa.



Röntgenkuvaus
Eläinlääkäri ehdotti, että otamme Helmiltä röntgenkuvan, josta näkisi, onko vatsaontelossa tukosta, joka voisi aiheuttaa oksentelun. Röntgenkuvauksen ajaksi Helmi asetettiin kyljelleen makaamaan. Tämä tilanne sai taas oksentelukohtauksen aikaan. Onneksi se loppui kuvauksen jälkeen ja siirryimme takaisin vastaanottohuoneeseen. Röntgenkuvista nähtiin, että suolistossa on jonkin verran ilmaa, mutta mitään tukosta ei ole. Syy oksenteluun ei siis johdu tukoksesta. Luisen jauhelihan syönti kuitenkin päätettiin lopettaa, koska se ei imeydy ja voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa suolistoon tukkeumia tai haavoja.


Oireiden hoito
Helmille annettiin kuvauksen jälkeen puoli litraa suolaliuosnestettä. Neste tiputetiin suoraan koiran niskaan ja siihen tulikin hurjan näköinen möykky. Nesteen pitäisi imeytyä kehoon parin päivän sisällä. Nestepatti tulee myös pikkuhiljaa tasoittumaan ja laskemaan kaulan alle.



Helmi: "Oijoi... Mikä ihmeen patti tuohon olkapäähän nyt kasvaa?
Kummia parannuskeinoja nuo ihmiset keksiikin. Toivottavasti tämä auttaa."



Nestehoidon jälkeen Helmille annettiin vielä pahoinvointiestopistos (Cerenia), joka pistettiin ihon alle. Lääkkeen pistäminen hieman kirveli ja koirasta pitikin pitää kiinni päästä, ettei se pääse rimpuilemaan. Lopulta pistos jouduttiin pistämään kolmessa erässä eri kohtiin Helmin rimpuilun vuoksi. Pahoinvoinninestolääke vaikuttaa 24 tuntia.

Kotiin tulon jälkeen tunnin päästä lääkkeen annosta sai koiralle tarjota ruokaa pieninä annoksina ja usein. Mukaan kotiin Helmi sai myös suun kautta annettavaa mahansuojalääkettä (Antepsin), jota annetaan 2,5ml aamuisin tunti ennen ruokintaa ja 2,5ml iltaisin juuri ennen nukkumaan menoa 3 päivän ajan. Lääkärikäynnin kokonaishinnaksi tuli 193,82 euroa. Vakuutuksen pitäisi maksaa omavastuun jälkeen jäljelle jäävä osa hoidoista.

Mahansuojalääke ja annosteluruisku.

Seuraavana aamuna Helmi oksensi mahansuojalääkkeen parin minuutin päästä sen antamisesta. Tunnin päästä annettu ruoka kuitenkin pysyi sisällä, eikä Helmi ole enää kuin kakonut, mutta mitään ei ole enää tullut pihalle. Taustalla oleva antibioottikuuri ei onneksi pahasti mennyt pieleen oksennustaudin vuoksi. Vain yksi kerta-annos meni hukkaan oksentamisen vuoksi. Ruokaa voi nyt antaa vain pieniä määriä kerrallaan, mutta usein. Nestepatti oli yön aikana laskenut niskasta Helmin kaulaan eikä se enää näy niin isona möykkynä. Helmille on tullut oksennustaudin jälkimainigeissa myös nuhaa ja koira on ollut kovin väsynyt. Toivottavasti kunto pian palaa ja Helmi pääsee normaalisti ulkoilemaan ja leikkimään.

Helmi lepää lattialla eläinlääkärikäynnin jälkeen.
Nestepatti näkyy vielä niskassa nestehoidon jäljiltä.

3 kommenttia:

  1. Hei,

    Miten helmi toipui koittelemuksestaan? Meidän koira nyt tiputuksessa vastaavien oireiden takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      Oksennustauti on kyllä tosi ikävä tauti. Vielä usean päivän ajan Helmi oksensi aina, jos se innostui jostain esimerkiksi jos joku tuli kylään tai jos piti haukkua jollekin asialle jne. Näitä tilanteita pitikin yrittää välttää. Annoimme ruokaa pieninä määrinä vähän normaalia useammin ja pikkuhiljaa annoimme isompia annoksia, kunnes päädyimme taas normaaliin ruokakokoon ja kahteen annokseen päivässä. Oksennustaudin takia koira tietenkin kuihtuu jonkin verran ja siksi Helmikin oli väsyneempi kuin normaalisti. Kyllä siinä taisi pari viikkoa/reilu viikko mennä ennen kuin Helmi oli täysin toipunut koettelemuksestaan. Toivottavasti teidän koira pian paranisi ikävästä taudista. Paranemisia ja rapsutuksia sinne.

      Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Hyviä vointeja myös Helmille ja hänen omistajalle. Mukavaa kevään odotusta!

    t.Teukka

    VastaaPoista