tiistai 23. lokakuuta 2012

Akuutti silmävamma koiralla

Helmillä vain epäonni jatkuu. Kun vihdoin oli oksennustauti helpottamassa ja päästiin vähän lenkille, tapahtui ikävä tapaturma. Helmi juoksi metsäpolulla suoraan keppiin, joka osui Helmin silmään. Lenkillä oli mukana myös Paavo-bulldoggiystävä ja siskoni Satu. Pelästyimme kovasti, kun Helmi yhtäkkiä pinkaisi taaksepäin iloisen hölkkäilyn lomassa ja alkoi siristää oikeata silmää. Silmä näytti seisaaltaan katsottuna ihan hirveältä ja meinasimme mennä ihan paniikkiin. Mietin, onko silmä puhjennut ja sokeutuuko silmä. Sitten totesin, että nyt ei voida panikoida, ettei pahenneta koiran tuskaista oloa. Yritimme olla rauhallisia ja lähdimme heti takasin kotiinpäin. Onneksi emme olleet kaukana kotoa. Soitin matkalla miehelleni, että tulee heti kotiin, jotta päästään autolla eläinlääkäriin.

"Joko se kyyti pian tulee?"
"Simmuun sattuu..."
Tulimme eteiseen odottamaan kyytiä. Helmi jo kovasti yritti tassullaan hieroa silmäänsä. Katsoin silmää nyt tarkemmin ja huomasin siinä pari senttisen tikun pystyssä alaluomen ja silmän välissä. Otin sen varovasti pois, vaikka tilanne hirvittikin. Tikun poistaminen helpotti Helmin oloa heti vähän, koska enää se ei yrittänyt hieroa sitä tassullaan.


Tämä kepin pala oli silmän alaluomen välissä pystyssä.

Kyyti tuli ja pääsimme lähtemään eläinlääkäriin. Timo oli jo soittanut eläinlääkäriin ja sinne saatiin onneksi varattua aika kolmen vartin päähän. Saavuimme eläinlääkäriin ja onneksi meidän ei tarvinnut odottaa kauaa, kun jo pääsimme vastaanotolle.

Helmi: "Häh?"
Eläinlääkäri tarkasti Helmin silmää. Oikean silmän pupilli oli aivan pienen pieni eikä se reagoinut valoon. Ne ovat merkkejä kovasta kiputilasta. Alla olevasta kuvasta voi nähdä, että pupilli on niin pieni, että sitä hädin tuskin edes erottaa.






Helmin pupilli on pistemäisen pieni eli kipu on kova.

Helmi: "Tulipa kova uupumus. Lepuutan vähän päätäni
sun kädellä, jos sopii... Krooh."

Helmi: "Zzzzz..."
Helmi ei oikein antanut koskea kipeään silmäänsä, jonka vuoksi koira piti heti nukuttaa. Nukutettuna koiran silmää pystytään tutkimaan paremmin. Helmille annettiin rauhoittava piikki pakaraan ja laskettiin lattialle. Päälle laitettiin lämmittävä viltti. Jäimme Helmin kanssa huoneeseen odottamaan unen tuloa. Helmin asettuessa makaamaan piti leuan alle laittaa päätä korottava esine, jotta estetään oksennusreaktiota tulemasta. Hetken päästä Helmi jo kuorsasi lattialla.

Kun Helmi saatiin uneen, se kannettiin tutkittavaksi leikkaussaliin, johon emme päässeet mukaan. Silmästä vilkkuluomen alta löydettiin pari pientä kuoren palaa, jonka jälkeen silmä puhdistettiin. Sarveiskalvolla todettiin pinnalliset pystysuorat viivamaiset vauriot, joihin indikaattoriväriaine tarttui. Lisäksi sidekalvolla oli lievä ruhje.

Silmään laitettiin klinikalla Atropin-tippa, joka laajentaa pupillia. Tipan tarkoitus on estää kiinnikkeiden syntymistä ja lievittää kipua. Kiinnikkeitä voisi syntyä, kun koiralla on kiputila ja pupilli on pitkään pienen pieni. Jos kiinnikkeitä syntyisi, ei silmä enää pystyisi toimimaan normaalisti. Helmille annettiin vielä seuraavana päivänä kotona yksi Atropin-tippa. Pupilli voi pysyä tipan jälkeen laajentuneena useita päivä tai jopa viikon.





Klinikalla aloitettiin kipulääkitys pistoksena. Saimme myös kotiin mukaan nestemäistä Metacam-kipulääkeliuosta, jota annetaan kerran päivässä suun kautta 2-3 päivän ajan. Kipulääke annostellaan painon mukaan annosteluruiskuun ja ruiskutetaan suuhun. Kipulääke saattaa aiheuttaa syömättömyyttä tai oksentelua, jonka jälkeen kipulääkitys on lopetettava ja otettava yhteyttä klinikalle.

Koska sarveiskalvon vauriot tulehtuvat helposti, oli aloitettava myös antibioottihoito silmään. Helmillä oli vielä meneillään korva- ja tassutulehduksesta johtuen antibioottikuuri. Se ei kuitenkaan auttanut tähän vaivaa, koska suun kautta annettava antibiootti menee silmän pinnalle huonosti. Siksi Helmille piti aloittaa myös Fucithalmic-silmätipat kahdesti päivässä sidekalvon alapinnalle viikon ajan.

Silmän raapiminen on estettävä, jonka vuoksi hankimme Helmille myös kaulurin. Kaulurin hankinta on hieman hankalaa bulldogille, koska kaula on leveä, mutta kuono on lyhyt. Helmin ollessa vielä unten mailla hoitaja sovitteli Helmille eri kokoisia kaulureita. Kuvassa Helmillä on yllään hieman liian pitkän mallinen kauluri. Päädyimme hieman pienempään malliin.


Rauhoitusaine laskee ruumiin lämpöä. Sen vuoksi koira on pidettävä levossa ja lämpimänä. Kotiin ei saanut lähteä ennen kuin koira on jalkeilla. Lääkäri ja hoitajakin yrittivät herätellä Helmiä ja kannustaa ylös. Tämä bulldoggi ei siitä oikein innostunut. Tässä Helmi uupuneena.

Helmi: "Missä mää olen? Mitä täällä metelöidään?
Olkaa nyt hiljaa vaan, mää voisin vielä nukkua tovin."




Saimme hetken odottelun jälkeen Helmin jalkeille ja lähtemään kotiin. Eläinlääkärikäynnin hinnaksi tuli yhteensä 181,84 euroa. Saimme pissa-alustamaton mukaan matkaan, koska rauhoituksen vuoksi koiralta voi vahingossa tulla pissa. Helmi oli todella uupunut kotimatkan ajan ja makasi takapenkillä. Kotona Helmi nukkui monta tuntia viltin alla. Heräämisen jälkeen laitoimme kaulurin pään ympärille, jotta Helmi ei pääse hieromaan silmäänsä. Helmi oli niin sekaisin, että ei osannut edes pissata. Unta vaan riitti. Onneksi illalla sentään pissaaminenkin onnistui.



Unta riitti heti kotiin tulon jälkeen...

...ja myös illemmalla kauluri kaulassa.

Koska Helmillä oli juuri ollut oksennustauti, annettiin klinikalla samalla koiralle vielä pahoinvoinninestolääke. Pahoinvonninestolääke oli tarpeen, jotta kipulääke ei aiheuttaisi oksentelua. Saimmekin annettua Helmille seuraavana päivänä kipulääkkeen. Sunnuntaina kipulääke sitten tulikin heti oksentamalla ulos. Helmi ei onneksi kuitenkaan näyttänyt olevan kivulias silmästään, joten kipulääkkeen antaminen päätettiin lopettaa. Klinikalle emme saaneet yhteyttä sunnuntaina, koska klinikka oli suljettu.

Tässä vielä kuvia Helmin silmästä pari päivää tapaturman jälkeen. Silmässä näkee tietyssä asennossa pieniä ruhjeita, mutta ei onneksi kauhean pahoja. Pupillin laajentajan vuoksi silmän pupilli on laajana. Ilman lääkettä se olisi todennäköisesti yhä pistemäisen pieni.

Helmi: "Simmu on vähän pipi."



Kontrollitarkastus ei ole välttämätön, jos silmä on parissa päivässä täysin oireeton. Mikäli jotain oiretta kuitenkin huomataan, olisi hyvä mennä kontrollitarkastukseen. Helmin olo on kohentunut muutamassa päivässä paljon ja ruoka on maistunut paremmin, joten kontrollikäynnille ei taida tarvita mennä, paitsi jos jotain oiretta vielä ilmenee.

Laskin, että Helmillä oli pahimmillaan samaan aikaan 5 eri kotona annettavaa lääkitystä: vatsansuojalääke, antibioottitabletit, Atropin-silmätippa, Fucithalmic-silmätipat ja Metacam-kipulääke. Nyt onneksi jäljellä on enää Fucithalmic-silmätippakuuri.

6 kommenttia:

  1. Moikka
    ui kun tekee pahaa lukeakin tuosta onnettomuudesta. Itselllä ollut viiltohaava silmässä ja se on KIPEÄ kun silmämunaa väkisinkin liikuttaa hereillä ollessa.
    Kyllä teitä nyt koetellaan. Oletteko edelleen jaksaneeet tässä kaikkien vaivojen lomassa barffata?

    HElmille paljon rapsutuksia ja pikaista paranemista.
    Mari & Wilma -bulli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Mari ja Wilma-bulli,
      Kiitos sympatioista. :)
      Kyllä on Helmillä ollut paljon vaivoja lähiaikoina. Ollaan vielä pysytty barffieliminaatiodieetissä, vaikka hankalaa se on ollut näiden kaikkien lääkitysten ja kipujen lomassa. Välillä ruoka ei ole millään maistunut, eikä antibioottitabletteja ole ollut helppo syöttää. Välillä ruoka on tullut oksennuksena ylös eikä silti ole voinut antaa mitään muuta kuin aina samaa kalkkuna-kasvisruokaa. Ja varmaan tuohon eliminaatiodieetin onnistumiseen on vaikuttanut se, että kokoajan on ollut eri lääkkeitä, jotka voivat sekoittaa dieetin vaikutusta. Onneksi ruokahalu on alkanut pikkuhiljaa palaamaan. Vaikkakin takapakkina Helmi vielä tänään oksensi aamuruokansa, mutta sen jälkeen kylläkin söi sen uudestaan. Leikkiminen on myös alkanut taas kiinnostaa. Eli parempaan päin mennään.

      T: Anni ja Helmi

      Poista
  2. Moikka
    Löysin tämän blogin,kun etsin tietoa koiran silmävaivasta..
    Meidän russelipapparaisen silmä tuli sameaksi,eikä juurikaan reagoinut valoon.. Oliko Helmin silmä tälläinen samea..? pimeässä koiran on parempi olla kuin valoisassa.. saattaa olla,että silmään on joku sattunut,tikku heinä tms.. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka,
      En muista, että Helmin silmä olisi ollut samea, mutta kyllä se näytti erilaiselta kuin toinen silmä, koska pupilli oli pistemmäinen verrattuna toiseen silmään. Pieni pupilli viittaa kovaan kiputilaan silmässä.
      Jos pupilliin ei laiteta laajentavaa ainetta, se voi jäädä pistemäiseksi ja aiheuttaa myöhemmin jotain ongelmia.
      Paranemisia teidän russelipapparaiselle!

      Poista
  3. Hei!
    Löysin tämän ihanan blogin etsiessäni tietoa koiran eturistisiteen poikki menemisestä ja yleensä hoidosta :) Tästä oli suuri apu kun lopulta pääsimme lääkäriin ja juurikin Toijalan Univetiin :) Kaikki on mennyt täsmälleen kuin Helmistä kertovassa blogissa on kirjoitettu. Ensi maananataina koiraltani poistetaan tikit ja aloitetaan pistoskuuri joka hieman jännittää vaikkakin olen itseänikin joutunut piikittämään leikkauksen jälkeen.
    Olen pahoillani että Helmin aika tuli liian pian lähteä enkeliksi pilvien päälle, jos ne vievätkin palasen mennessään niin on ne antaneet elämänsä aikana vastineeksi niin paljon iloa ja vilpittömästi <3
    Kiitos tästä blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      Ihana kuulla, että Helmin blogista on ollut apua teille. Toijalan Univetissä asiointi oli kyllä miellyttävää. Paranemisia koirallesi!
      Kyllä, vaikka koiran menettäminen on aivan kauheata, on koira antanut niin paljon iloa elämänsä aikana. Helmi oli täydellinen koira meille! <3

      Poista