maanantai 2. syyskuuta 2013

Koiran revennyt eturistiside

Helmillä katkesi vasemman takajalan eturistiside pihalla juoksennellessa. Tapahtuman jälkeen Helmi ei pystynyt astumaan jalallaan ollenkaan. Onneksi eläinlääkäriaika saatiin varattua samalle illalle Tampereen Animagiin. Eläinlääkäri tunnusteli jalkaa ja totesi, että Helmillä on vasemman takajalan polvessa positiivinen vetolaatikkoliike, joka tarkoittaa, että eturistiside on revennyt. Ainut hoito eturistisiteen repeämään on kirurginen korjaus. Vain aivan pienet alle 5 kiloiset koirat voivat parantua eturistisiteen repeämästä ilman leikkaushoitoa. Animagissa TTA-leikkauksen hinta olisi lääkärin mukaan ollut noin 1900 euroa, mutta leikkaava ortopedi oli juuri kesälomalla, joten lähdimme soittelemaan muita eläinlääkäriasemia läpi. Tarkoituksena oli suorittaa leikkaus nykyaikaisena TTA tai TPLO leikkauksena. Leikkausta suositeltiin suoritettavan 10 päivän kuluttua. Leikkaukseen asti liikunta oli minimoitava.


Saimme varattua Helmille leikkausajan muutaman päivän päähän Toijalan Univet:iin. Aloimme kuitenkin ihmetellä ennen leikkausta sitä, että Helmin askellus näytti päivä päivältä paremmalta ja ontuminen lähes hävisi ennen leikkausta. Tämä on kuitenkin hyvin tyypillistä, että ontuminen vähenee, kun pahin kipu rauhoittuu. Tämän vuoksi myös moni jättää eturistisiteen repeämän hoitamatta, kun luulevat, että se on parantunut. Mikäli eturistisiteen repeämää ei kuitenkaan korjata leikkauksella, alkaa polvi kulua ja siihen alkaa muodostua nivelrikkoa.

Helmin piti olla 10 tuntia syömättä ennen leikkausta. Aluksi Helmiltä otettiin verinäytteet, josta tutkittiin tulehdus- ja punasoluarvot, veren kokonaisproteiiniarvo, verensokeri sekä maksa- ja munuaisarvot. Arvot olivat normaalit. Lisäksi eläinlääkäri tutki jalan ja koiran takapäästä otettiin röntgenkuvat. Tämä oli todella hyvä asia, sillä röntgenkuvista ilmeni, että Helmillä on molemmissa lonkissa paha nivelrikko. Tämän vuoksi päädyttiin siihen, että TTA-leikkausmenetelmä ei ole sopiva Helmille, sillä leikkauksen jälkeen toisen jalan lonkka ei välttämättä kestäisi lisääntyvää rasitusta. Univetin ortopedi suositteli hieman kevyempää vanhempaa FTS (fatello tibial suture) menetelmää, ns. ekstrakapsulaaritekniikkaa, jossa jalkaan laitetaan eturistisidettä korvaava naru. Naru voi kuitenkin ajan myötä löystyä, mutta se ei muuta jalan asentoa eikä siksi rasita pahemmin toisen puolen nivelrikkoista lonkkaa. Tämä leikkaus ei kuitankaan poissulje mahdollisuutta tehdä TTA-leikkausta myöhemmin, mikäli siihen kuitenkin tulisi tarve. Eturistisideleikkauksen hinta vanhemmalla ekstrakapsulaaritekniikalla oli kaikkiaan 814,40 euroa. Hintaan kuuluu tikkien poisto ja ensimmäinen fysioterapiakäynti.


Helmillä oli pitkä päivä eläinlääkärissä. Paikalle saavuttiin päivällä klo 12 jälkeen ja kotiin Helmi pääsi lähtemään vasta illalla klo 19 jälkeen. Helmi oli leikkauksen jälkeen hieman tokkurainen, kuten alla olevasta kuvastakin näkee. Leikattu jalka sai ympärilleen ihanan pinkin siteen.

Helmi: "Mikä maa, mikä valuutta...?"

Helmi: "Ilmainen kyyti kyllä kelpaa."
Helmi sai ihastelevia katseita ja huokaisuja, kun neiti kannettiin söpön jalkapakettinsa kera autoon. Autossa Helmi nukahti samantien. Unta jatkui myös kotona. Illalla unen lomassa kuitenkin yllätti kova pissa- ja kakkahätä. Kaikki tarpeet kuitenkin ehti tulemaan matolle ennen kuin ehdittiin pihalle asti.

Helmi: "Krooh...."


Helmi: "Kiitos peitosta. Krooh..."
Helmin jalkaside oli tarkoitus poistaa vasta kuuden päivän päästä. Seuraavana päivänä kuitenkin huomasimme, että Helmin varpaat alkoivat olemaan todella turvonneet, joten saimme eläinlääkäristä luvan ottaa koko siteen pois. Lisäksi kyljessä ollut kipulaastari irtosi ennen aikojaan. Helmille tuli jokseenkin kipuja siteen irrottamisen jälkeen, kun turvotus alkoi laskea ja veri kiertää. Annoimme aikaisemmin Animagista saatua kipulääkettä hieman Univetista saadun kipulääkkeen lisäksi. Seuraava päivä meni jo paremmin. Leikkaushaava on pysynyt siistinä. Haavaa pitää huuhdella ja kuivata päivittäin. Lisäksi jalkaa pitää jumpata koukistamalla jalkaa noin 20 kertaa 4 kertaa päivässä, jottei se jäykistyisi. Helmi lähti jo parin päivän päästä leikkauksesta pikku hiljaa astumaan leikatulla jalalla. Toki ontuminen on vielä selvää, mutta parantuminen näyttää alkaneen hienosti. Hyvä Helmi! ♥



Helmi: "Ei kirvele eikä satu yhtään. Ja astuakin jo pystyy."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti