maanantai 8. lokakuuta 2012

Eliminaatiodieetti


Eliminaatiodieetillä tarkoitetaan mahdollisesti allergisoivien ruoka-aineiden eliminointia ruokavaliosta. Tällä keinolla voidaan selvitettää ruoka-aineallergioita. Aloitimme englanninbulldoggi Helmillä eliminaatiodieetin, koska koiralla on ollut jatkuvasti furunkuloosia eli tassutulehdusta ja uusimpana tulokkaana myös hiivainen korvatulehdus. Usein tällaiset oireet johtuvat allergioista.

Helmille tehtiin oireiden syyn selvittämiseksi myös verikokeella sisätila-allergioiden allergiatesti (Allergiatesti koiralle), josta selvisi varastopunkki- ja pölypunkkiallergia. Varastopunkkiallergiasta johtuen kaikki nappularuoat ja muut kuivamuonat sekä viljaa sisältävät ruoat on kiellettävä, koska tämän tyyppiset ruoat sisältävät varastopunkkeja. Koira voi olla allerginen myös kuolleille varastopunkeille ja varastopunkkien ulosteelle, siksi viljainen ruoka ei sovi kypsennettynäkään. Varastopunkkiallergiasta johtuen eliminaatiodieetti aloitettiin barffauksella eli raakaruokinnalla.

Kuvassa kalkkuna-kukkakaalisekoitus.
Eliminaatiodieetissä rajataan ruoka-aineet niin, että koira syö vain sellaisia ruokia, joita se ei ole koskaan ennen syönyt. Yleensä valitaan yksi proteiininlähde ja yksi hiilihydraatinlähde. Aloitimme Helmin eliminaatiodieetin kalkkuna-kukkakaaliyhdistelmällä. Dieettiin tehtiin kuitenkin vielä pientä hiontaa käytyämme keskustelemassa dieetistä asiantuntevassa raakaruokintamyymälässä.

Koska Helmin oireet tulevat esiin hiivaisina tulehduksina on erityisen tärkeätä, että mitään makeata eli sokeria sisältävää ravintoa ei annettaisi. Sokeri on hiivaa ruokkivaa ainetta ja se voisi pahentaa oireita. Koska kukkakaali on hieman makeahko kaali, päätimme ottaa varman päälle ja vaihtaa sen parsakaaliin minimoidaksemme sokerin määrän. Kasviksia voi olla eliminaatiodieetissä myös useampia. Vihreät kasvikset sopivat parhaiten, kuten kurkku, kesäkurpitsa, jäävuorisalaatti, pinaatti tai parsakaali. Kasvikset murskataan ennen tarjoilua muusiksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Tuoreessa kasvissa on enemmän ravintoaineita jäljellä, mutta esimerkiksi tuoretta parsakaalia on lähes mahdotonta muusata, jonka vuoksi niitä on vähän keitettävä ennen muusaamista. Kasviksia myydään myös valmiina kasvissekoituspakasteina.

Proteiininlähteeksi valittiin kalkkuna, koska Helmi ei ole syönyt ennen kalkkunaa ja ajattelimme, että kalkkunaa on hätätilanteessa helppo saada raakana tavallisista ruokakaupoistakin. Hintakaan ei ole ihan yhtä iso kuin esimerkiksi poron jauhelihalla. Koska Helmin allergiaoireet tulevat esiin hiivaoireina, on epätodennäköista, että allergiaa aiheuttaisi liha. Siksi meille sanottiin, että voimme ottaa jo alussa toisenkin proteiininlähteen käyttöön. Toisena liharuokana käytämme jauhettua poron luistalihaa. Poron luinenliha ei ole hinnaltaan kuitenkaan kallista verrattuna luuttomaan poron jauhelihaan, siksi se sopii hyvin budjettiin ja antaa Helmille hieman vaihtelua kalkkunaruokavalioon. Päätimme ottaa kalkkunaa myös jauhelihan lisäksi kalkkunan kaulana. Kaulan järsiminen antaa koiralle mielekästä touhua, kun kaikki ruoka ei ole pelkkää mössöä.


Raakaruokien hintoja (lähteinä Wuf.fi ja BarffiNet):
  - Musch kalkkunan luuton jauheliha 500g 2,20€ (4,40€/kg)
  - Musch kalkkunan luinen jauheliha 500g 1,95€ (3,90€/kg)
  - Musch poron lihaluu 500g 1,95€ (3,90€/kg)
  - Kalkkunan 300g jauhelihalevy 1,26€ (4,20€/kg)
  - 4 kpl kalkkunan kauloja noin 4,50€ (5,60€/kg)

Eliminaatiodieetissä on tärkeätä antaa jauhelihan ja kasvisten lisäksi luita kalsiumin saannin turvaamiseksi. Koiran toinen ateria on siksi hyvä olla pelkkää luista lihaa ja toisella aterialla jauhelihaa kasvisten kera. Erilaiset ruoat kannattaa antaa eri kerroilla, jotta maksimoidaan ravinnon imeytyminen. Myös kylmäpuristettua kasviöljyä on hyvä antaa pieni määrä toisella aterialla. Oliiviöljy ei käy, mutta rypsiöljy tai pellavaöljy käyvät. Maitohappobakteereja voi lisäksi antaa koiralle. Ihmisille tarkoitetut maitohappobakteeripillerit käyvät myös koirille.

Koiran tarvitsema päivittäinen ruokamäärä on noin 3% koiran painosta eli Helmin tapauksessa noin 0,03 x 22kg = 660g. Joillain koirilla sopiva ruokamäärä voi olla vain 1% koiran painosta. Oikean määrän löytää tarkkailemalla koiran koon muutoksia. Ruoka annetaan yleensä kahtena ateriana. Helmin tapauksessa aamulla 330g ja illalla 330g. Ei kuitenkaan haittaa, vaikka joskus söisi vähän enemmän ja joskus vähän vähemman. Määristä ei kannata ottaa liikaa paineita, vaan oman koiran tarkkaileminen näyttää mitkä määrät ovat sopivat.


Eliminaatiodieetissä syödään samaa ruokavaliota ensimmäiset 8-10 viikkoa ja sen jälkeen ruokavalioon voidaan lisätä yksi ruoka-aine lisää joka kuukausi, jos oireet pysyvät poissa. Helmin päivittäinen ruokavalio on ensimmäiset 8-10 viikkoa seuraavanlainen:

Aamuruoka 330g:
- 50% kalkkunan luutonta jauhelihaa (165g)
- 50% vihreitä kasviksia, esim. parsakaalia (165g)
- 1-2 rkl rypsiöljyä

50% kalkkunaa + 50% parsakaalia
Loraus rypsiöljyä ja sekoita.


Iltaruoka 330g:
- 1-2 kalkkunan kaulaa (200g/kpl) TAI
- kalkkunan luista jauhelihaa 330g TAI
- poro-kalkkuna sekoitus 330g (josta 50% poron luista jauhelihaa, 50% kalkkunan luutonta jauhelihaa)

Ruoka on maistunut Helmille hyvin. Kalkkunan kaulaa syötetään ainakin aluksi kädestä, jotta koira oppisi, miten sitä syödään ja että sitä pitää pureskella pieniksi paloiksi eikä nielaista kokonaisena. Ensimmäisellä kerralla kalkkunan kaula oli hieman pelottava, mutta sen jälkeen Helmi on vain tykännyt järsiä ja repiä sitä. Tämänlainen ruoka antaa koiralle mahdollisuuden tehdä mieluisaa työtä ruokansa eteen.

Muutaman kerran jälkeen olen huomannut, että poron luinen liha ja kalkkunan luinen jauheliha ei luiden osalta oikein imeydy kunnolla. Välillä Helmi on kakannut luumurskaa ja kahtena aamuna Helmi on oksentanut iltapalanaan syömänsä ruoan sisältämän luumurskan. Taidetaan näiden kokeilujen jälkeen pysytellä kalkkunan jauhelihalinjalla ilman luumurskaa.

Täältä voit lukea lisää Helmin eliminaatiodieetin tilanteesta ja vaikutuksista: Eliminaatiodieetistä toiseen

9 kommenttia:

  1. Jään mielenkiinnolla odottamaan ruokavalion vaikutuksia Helmillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Oireilun pitäisi poistua 10 viikon aikana, jos ollaan pysytty huolellisesti eliminaatiodieetissä. Yksikin pala väärä ainetta, voi aiheuttaa oireita useiksi viikoiksi. Jos oireet ei lopu, vaikka dieetissä oltaisiin tiukasti pysytty, ei kyseessä varmaan ole ruoka-aineallergia. Kirjoittelen niistä sitten lisää.

      Poista
  2. Oii kun helmi on söpö, olen itsekkin haaveillut enkkubullasta mutta päädyin Shar Pai rotuun ja itseläni on tällähetkellä puolivuotias Shar Pei Rose:)

    VastaaPoista
  3. Oii kun helmi on söpö, olen itsekkin haaveillut enkkubullasta mutta päädyin Shar Pai rotuun ja itseläni on tällähetkellä puolivuotias Shar Pei Rose:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih. Olen lukenut Shar Pei rodusta. Se on kanssa tosi ihana rotu. :)

      Poista
  4. Hei Anni
    mielenkiinnolla kyselen että onko Helmin eliminaatiodieetti pitänyt vielä ja onko siitä ollut apua?
    Meillä Wilmalla (7 vuotias bulli) on samaa furunkuloosi ja tassutulehdus ongelmaa...
    -Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Mari,
      Helmin eliminaatiodieetti kalkkuna-kasvis ei tehonnut täysin, sillä furunkuloosi uusiutui noin 4 kuukauden jälkeen dieetin aloituksesta. Siinä kyllä tuli muutama vahinko, kun Helmi meni mm. kylässä syömään kissojen kupista ruokaa yms., että nekin saattoi vaikuttaa tai sitten kalkkuna ja kasvissekoitus ei vaan ollut sopivat.

      Ollaan aloitettu uusi eliminaatiodieetti muutama viikko sitten, jossa annetaan pelkkää poroa ja kesäkurpitsaa. Kaikki näyttää ainakin nyt olevan ihan hyvin. Voi olla, että nämä ruoka-aineet sopivat Helmille paremmin. Ainakin vielä näyttää hyvältä. :)

      -Anni

      Poista
  5. Hei. miten olette pitäneet huolen dieetin aikana, että koira saa kaiken tarpeellisen (vitamiinin yms). jos mitään muuta ei saa antaa. itsellä narttu, jolle pitäisi nyt aloittaa ja utelen tällaista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      Ollaan annettu Helmille lisäksi koirille tarkoitettua vitamiiniseosta (Kalkvita), jossa on siis myös kalkkia. Nykyään Helmin ruokavalio on peruna-seiti, rypsiöljy ja vitamiiniseos. Eläinlääkärin mukaan täysikasvuinen koira selviää hyvin jopa muutaman kuukauden ilman kaikkia tarvittavia vitamiineja eli ei heti pitäisi tulla mitään puutosta, mutta pidemmän päälle on hyvä ottaa mukaan vitamiiniseosta tai ainakin kalkkijauhetta, jos ei anna luuseoksia koiralle. Meille yksi eläinlääkäri sanoi, että ei antaisi omalle koiralleen niitä luisia lihoja tai luun palasia sisältäviä jauhelihoja, koska ne aiheuttavat paljon suoliongelmia. Helmillä tuli kovasti suolisto-ongelmia myös poronjauhelihasta muutaman viikon käytön jälkeen. Kalkkuna-kasvis dieetti ja nyt tämä peruna-seiti ovat olleet parempia, mutta ei nekään täydellisiä. Vielä ollaan vähän hakusessa, että mitkä aineet varmasti on sopivia Helmille. Sekin voi vaikuttaa, kun Helmi menee helposti tonkimaan jotain pihalla tai menee nuolaisemaan lattialle tippuneita murusia jne. Tälläkin hetkellä Helmillä on antibioottikuuri menossa, että sen jälkeen taas nollautuu tilanne ja nähdään ruoka-aineiden teho, jos ei saa varmasti mitään muuta. Viime eläinlääkärikäynnillä eläinlääkäri kyllä epäili, että kyseessä voi olla myös muitakin allergioita, kuten eri siitepölyt jne., koska vaikka ollaan oltu pitkään rajatulla dieetillä, niin silti aina tulee furunkuloosia ynnä muita tulehduksia.
      Tsemppiä teille eliminaatiodieettiin. :)

      Poista