torstai 27. syyskuuta 2012

Allergiatesti koiralle

Edellisellä eläinlääkärikäynnillä, jossa Helmilla todettiin korvatulehdus ja tassutulehdus, saimme lähetteen verikokeeseen, jonka avulla selvitetään sisätila-allergioita, puuallergioita, heinäallergiaa ja rikkaruohoallergiaa. Menimme verikokeeseen seuraavana päivänä lähetteen saannista. Ennen verikoetta ei saanut syödä eli Helmi joutui verikokeeseen ilman aamiaista. Vettä sai sentään olla tarjolla. Helmi meni eläinlääkäriin jälleen reippaalla mielellä tietämättä, mitä tuleman pitää.

Verikokeen ottaminen sujui melko hyvin. Ensin etujalan yläosaan laitettiin kiristävä naru, jonka tarkoitus oli saada verisuonet hyvin esiin. Sitten hoitaja paineli jalkaa etsien sopivaa verisuonta. Verisuonen löydyttyä otettiin kaksi putkiloa verta ja laitettiin laastariteippiä jalan ympärille. Neulan pistämisen aikana Helmi hiukan vääntelehti, mutta muuten homma sujui hyvin. Voi ressukkaa. ♥

"Joku kiristää ja painelee kättäni. Onko
tämä joku uusi lymfahierontatekniikka?"
"Huaah... Luuleeko nuo ihmiset, että
minä jotenkin nautin tästä."

"Mitäs nyt tapahtuu? Nyt tämä hieronta
ei ole enää yhtään mukavan tuntuista."

Testien jälkeen odotimme 5 päivää, jonka jälkeen eläinlääkäri soitti tuloksista. Verikokeesta selvisi, että Helmillä on sisätila-allergia, joka koskee ainakin varastopunkkeja ja pölypunkkeja. Tulokset piti lähettää tämän jälkeen vielä tarkempiin jatkotutkimuksiin, josta selvitettiin tarkemmin allergioita. Muun muassa mahdollinen kissa-allergia saadaan selville jatkotutkimuksilla. Viikon kuluttua saimme tiedon, että Helmi ei ole allerginen kissoille ja että pölypunkki- ja varastopunkkiallergiat varmistuivat jatkotutkimuksissa. Verikokeen jatkotutkimuksen hinta on noin 150 euroa.

Varastopunkit elävät koirien nappuloissa eli kuivamuonassa, siksi niiden antaminen Helmille piti heti lopettaa. Myös muu ruokavalio muutetaan täysin ja aloitetaan eliminaatiodieetti, jonka avulla selvitetään, johtuuko furunkuloosioireilu ruoka-aineallergiasta. Eliminaatiodieetissä on tarkoituksena syöttää sellaisia ruoka-aineita, joita koira ei ole ennen syönyt. Eliminaatiodieetin alussa koiralle syötetään yhtä proteiinin ja yhtä hiilihydraatin lähdettä. Parin kuukauden jälkeen dieettiin voidaan lisätä yksi ruoka-aine lisää ja sen jälkeen noin yksi ruoka-aine kuukaudessa. Tällä tavoin ruokavaliota voidaan pikkuhiljaa monipuolistaa. Mikäli oireita alkaa tulla uudestaan, voidaan päätellä, että se johtuu lisätystä ruoka-aineesta. Helmin varastopunkkiallergiasta johtuen eliminaatiodieetti ei voi olla kuivamuonaa, vaan ruoan on oltava joko tuoretta tai pakastettua raakaruokaa. Tämän vuoksi siirrymme barffausruokintaan. Eläinlääkäri ehdotti eliminaatiodieettiin esimerkiksi poro-kasvisyhdistelmää ja mainitsi myös, että asiantuntevaa ohjeistusta eliminaatiodieetin barffiruokavaihtoehdoista saa myös barffaukseen erikoistuneista lemmikkieläinliikkeistä. Seuraavaksi pitääkin sitten mennä barffausruokaostoksille tutustumaan vaihtoehtoihin.


"Kaikkea sitä joutuukin kokemaan, kun ihmisten kanssa
elää, mutta kyllä ne silti on kaikki kaikessa minulle. ♥ "

1 kommentti:

  1. nappuloiden pakastaminen ei kuulemma auta, varastopunkit kuolevat, mutta ne allergisoi myös kuolleena ruoan seassa.

    VastaaPoista